Skip to Content

Archive for May, 2016

Sunny Kitchen Setting in Larchmont

05-19-16

Spring Shines into New Kitchen & Family Room Addition

After a long dreary winter, signs of spring are flowing through the tall windows of this new Kitchen and Family Room addition. Being a transplant from sunny California, this Client’s request was lots of light!  The 9’0 ceilings accompanied by extra tall windows make this possible. It can be tricky to fit large windows while balancing the need for storage. Thus, the design process involved several different window arrangements.  Here is one of the earlier concept views:

Initial JWH Kitchen

3-d renderings of design concept helps JWH clients make the right decisions for their home.

Cabinetry installation started this week with our JWH Team.  By the end of the second day, the cabinets are in place and ready to be templated.  The 42″ French Door Sub Zero appliance panels are installed with beautifully polished nickel hardware by Alno.

Drilling the cabinet hardware

The steel blue/gray Island is a warm contrast to the white perimeter cabinetry.

 

 

The crown moulding will be installed above the cabinetry valance and around the entire room; custom color-matched for a perfect finish.  Once the countertops are installed (and these are a beautiful choice, not to be revealed here) and most of the major construction work is complete, the JWH guys will return to install the furniture base-moulding and make the final touch-ups.   This happy Client will be cooking in time for summer!

Design Challenges and Solutions

05-12-16

From Boxed Atrocity to Beautiful Kitchen

We have been told that the favorite projects at JWH are the ones that require them to “think outside the box.” In this part of the country, the charming Victorians and solidly built Tudors are known to present plenty of challenges, but sometimes a 1980’s colonial can be just as tricky when it wasn’t designed properly from the start. The story of this beautiful kitchen design will shine a light on this.

In this recent project designed by JWH Design & Cabinetry, the existing kitchen was actually “in a box.” A rectangular room with long solid walls, one exterior window, and one doorway to the mudroom. To add, the cabinetry layout made no sense whatsoever! Even with a big opening to the adjoining family room, nothing about this space worked well.

The dead end cooking area was disproportionate to the room.

BEFORE: the dead end cooking area was disproportionate to the room.

The long walls of cabinetry, away from the work zone, did not add much function.

BEFORE: the long walls of cabinetry, away from the work zone, did not add much function.

Taking on the Challenge

Before the Design Team at JWH will even focus on designing the cabinetry, appliances, and countertops, they approach the space (and all the adjoining rooms) as a whole.  “Fixing” the space architecturally, whether it is adding or adjusting doorways, increasing windows, or even knocking down walls, is the critical first step.

“Any cabinet dealer can simply replace white cabinets and marble countertops, but this is a disservice to the homeowner,” says Jennifer Howard, owner and principal designer at JWH Design & Cabinetry.  “Improving the architecture of the room first will allow the designs to flow naturally, resulting in a space that “feels” right and functions well for the long term.”

The JWH Team begins to explore various layout options. Meanwhile, the homeowner is presented with realistic 3-d views to help them visualize their new space.  In this case, the windows and new appliances had to remain. Nonetheless, new cabinetry configuration created a fully functioning kitchen. This design suit both the kids and mom. With a large island for seating, a separate Bar with an added wine unit, and a generous desk area, everyone is happy! Adjusting one door location and adding another was the simple architectural solutions that created new flow through the area. The latter thrilled this homeowner.

JWH solution for the main cooking and clean up area

Plenty of counterspace and generous walkways ensures this cook won’t be trapped in their JWH Kitchen.

A better utilization of space allowed the addition of a Bar as well as the Family Desk.

A better utilization of space allowed the addition of a Bar as well as the Family Desk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

With the cabinetry design process now complete, the detailed shop drawings are “signed off” and in production. Next, demolition and reconstruction of this space will begin.  This Connecticut family will be enjoying their new kitchen well in time for the holidays.  Stay tuned for additional “In the Works” projects.

Posted by C.C. Murray, 2016

JWH Design & Cabinetry