Skip to Content

In the Works: The Kitchen Challenge

04-05-12

JWH was recently hired by a Larchmont family with visions of a large kitchen and family room expansion. When they showed JWH their expansive architectural plans, our first critical question quickly changed the course of the project:

JWH:  “Are you sure you need all this extra square footage and the extra cost you are adding, to create the spaces you really want for your family?”

Our Client responded with a challenge:  “Can JWH redesign and renovate our home to make us love our new Kitchen and Family Room if we work within our home’s existing footprint?”

This important dialogue started the process towards creating a design that better reflected the needs, wishlist and overall budget of our Client.  A few critical wall and door changes, a steel structural header and added windows across the back dramatically changed the look and function of these spaces.

The enlarged kitchen layout incorporates carefully selected appliance sizes and full-access cabinetry by Dura Supreme to maximize interior storage space. The center island with an extra prep sink serves as seating for casual morning meals and snacks. The family will then gather in the adjoining dining room for family meals and entertaining. The double pocket doors allow great flow between theses spaces on a daily basis, with a level of separation when desired. The family room is “right-sized” for TV viewing, computer work and relaxing. An added French door to the living room allows easy access to this larger space (often unused in  most homes) for gathering around the fireplace, extra TV viewing and entertaining larger groups. Improving the flow between the spaces made up for the lack of extra square footage.

The result: We are in Week 7, installing the countertops and backsplash, and refinishing the hardwood floors.  We are in the home stretch!

Keep following our blog and quarterly newsletter for the stunning reveal!

 

The Kitchen Before

 

Widening the Kitchen and Framing the New Wall

 

Looking ahead to the finish line (Chief Architect rendering by JWH):

 


Comments are closed.